Начин на приготвяне
Измиваме добре листата спанак и нарязваме или накъсваме.
Почистваме зеления лук, измиваме и нарязваме ситно.
В олио (4 с.л.) слагаме зеления лук и спанака. Наливаме малко вода (1/2 к.ч.) и задушаваме. Щом продуктите останат на мазнина, ръсваме черен пипер и сол.
Разбъркваме и прибавяме червен пипер (1 ч.л.) и брашно (1 с.л.). С непрекъснато разбъркване наливаме топла вода (4-5 ч.ч.) и оставяме ястието да се вари, без да слагаме капак.
Когато лукът и спанакът се сварят, прибавяме нарязаните ситно джоджен и магданоз.
Може да варим манджичката още до предпочитаната гъстота или да сгъстим с още малко брашно, разтворено във вода, като получената кашичка изливаме внимателно в ястието с непрекъснато разбъркване до необходимата гъстота.
Спаначената каша със зелен лук е готова.