Начин на приготвяне
Измийте и сложете елдата в тенджера с вода на котлона. Преди да почне да ври изхвърлете водата и налейте друга.
Варете за 10-15 минути. Изсипете елдата в гевгир и я изплакнете. Нарежете моркова и чушката на ситно. В два литра вода ги сварете до готовност. Сипете в тиган малко олио и запържете нарязания лук.
Добавете брашното и разбъркайте. Щом се запържи сложете червения пипер, разбъркайте и изсипете запръжката при сварените зеленчуци.
Намалете котлона на по-слаба степен.
Обелете домата, нарежете го на ситно и заедно с нарязания чесън ги прибавете към чорбата.
Овкусете с чубрица, сол на вкус и оставете да къкри за пет минути. Добавете сварената елда, разбъркайте и махнете от огъня.
Чорбата от елда е готова.