Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Toрта Кралица Елизабет

Toрта Кралица Елизабет

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Toрта Кралица Елизабет
Снимка: Анелия Терзиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-10
"Може да не станете кралица и да не наследите трона, но не бива да пропускате да опитате тази божествена торта Кралица Елизабет"

Необходими Продукти

  • вода - 1 ч.ч. гореща
  • фурми - 180 г (без костилки)
  • масло - 2/3 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • яйца - 1 бр.
  • ванилова захар - за аромат
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч. бяло
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • кокосови стърготини - 1 ч.ч.
  • кафява захар - 2/3 ч.ч. тъмна
  • масло - 1 к.ч.
  • течна сметана - 1 к.ч. сметана за готвене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да омекнат фурмите ги заливаме с топла вода и ги оставяме за около 15 минути. Изцеждаме ги и ги пасираме.

Към пресятото брашно добавяме ваниловата захар, бакпулвера, содата и скълцаните орехи.

В друг съд слагаме маслото и бялата захар. Разбиваме го с миксер. Прибавяме яйцето и разбиваме отново. Сухите съставки постепенно добавяме към сместа от масло, захар и яйца. Прибавяме и пюрето.

В кръгла форма с ринг поставяме алуминиево фолио. Намазваме го с масло. Поръсваме равномерно с брашно преди да изсипем сместа.

Печем за около 30-35 минути на 180 градуса. Оставяме изпечената торта да се охлади.

През това време приготвяме айсинга. В касерола смесваме маслото, кокоса и кафявата захар. След като маслото се разтопи прибавяме и сметаната. След като се хомогенизира сваляме от котлона.

Тази смес изсипваме върху основата на тортата и запичаме за около 5 минути на горен реотан. Поднасяме тортата леко топла или напълно охладена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: