Начин на приготвяне
Първо яйцата се слагат да се варят. Трябва да са твърди. Това е около 8- 9 минути от момента на слагането на котлона.
След като се сварят, с помощта на щипка, се преместват в студена вода. За да се белят лесно, може преди студената вода леко да се начупи черупката.
Докато изстиват яйцата, еленският бут се запича на скара. Скарата трябва да е силно загрята и бутът се пече по 1 минута от всяка страна. Еленските деликатеси се нарязват, като филето трябва да е на много тънко като за гости.
Бутът се реже на парчета с дебелина около 5 мм. Когато яйцата са вече изстинали, се обелват и всяко едно от тях се разрязва на две. Жълтъкът се изважда и се оставя настрани в купичка.
Белтъците се подреждат с дупчиците нагоре. Жълтъците с помощта на вилица се намачкват и към тях се добавят майонеза, горчица, малко сол и микса от пипери.
Разбърква се хубаво до получаване на хомогенна смес. Тази плънка се пълни в пош и с него се пълнят белтъците.
Декорацията на платото позволява всеки да развихри фантазията си.
Празничното плато за скъпи гости е готово.