Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Коледен крем с тиква и сушени кайсии

Коледен крем с тиква и сушени кайсии

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Коледен крем с тиква и сушени кайсии
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 6
19/12/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Десерт, който ще направи празника още по-хубав"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 800 мл
  • тиква - 500 г
  • кайсии - 200 г, сушени
  • инстантно кафе - 30 мл нескафе, силно
  • червени боровинки - 50 г сушени
  • вода - 200 мл
  • захар - 1 к.ч.
  • ванилии - 2 бр.
  • орехи - 50 г печени
  • пшеничено нишесте - 1 с.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лек крем с нежна текстура, подходящ за завършек на Коледната вечеря.

За целта използваме сладък сорт тиква, обелена и почистена от семената. Нарязваме я на средно големи парченца и я варим на пара.

Малко преди да е напълно готова, я отстраняваме от огъня и отцеждаме. В тенджера загряваме прясното мляко. Към него прибавяме нарязаните на две сушени кайсии и тиквата, която след 5 минути е готова, сварена.

Добавяме ванилиите и пасираме сместа. Захарта прибавяме на порции, като нейното количество зависи от сладостта на тиквата.

Работим на слаб котлон. Накрая прибавяме разтвореното в малко вода нишесте, разбъркваме и сваляме от огъня.

Приготвяме чаша силно и качествено нескафе, в което поставяме боровинките да попият от течността и набъбнат.

Прибавяме част от тях в крема, другата - за аранжиране. Орехите леко запичаме в горещ тиган или във фурната. Начупваме ги на парченца.

Поставяме крема в чаши, като пръсваме с орехи и малко боровинки. Сервираме го охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: