Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и Бисквити»Сладки с чиа, сушени кайсии и бадеми

Сладки с чиа, сушени кайсии и бадеми

Сладки с чиа, сушени кайсии и бадеми
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
16/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
20
"Заповядайте тази рецепта за сладки с плодово-ядков пълнеж, в които ще намерите място и на така полезните чия семена"

Необходими Продукти

  • чиа - 1 с.л.
  • вода - 3 с.л. топла (за накисване на чиата)
  • яйца - 1 бр.
  • кафява захар - ½ ч.ч. кристална
  • шарлан - 6 с.л. нерафинирано слънчогледово масло
  • сода - 1 ч.л. много равна
  • ванилия - 2 пакетчета
  • типово брашно - около 1 и ½ ч.ч.
  • Пълнеж
  • сушени кайсии - около 20 бр. (зависи от броя на сладките)
  • бадеми - около 20 бр. накиснати и обелени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От предната вечер накисваме бадемите, за да се събудят ядките и да можем на следващия ден да обелим люспите, тъй като така са много нежни на вкус и приятно хрупкави.

Разтваряме леко сушените кайсии и ги пълним с по едно обелено бадемче във всяка и ги притваряме.

Накисваме семената чиа в топла водичка, докато набъбне, поеме водата и се желира (около 10-15 минути).

В дълбока купа разбъркваме енергично с телена бъркалка яйцето и към него добавяме останалите продукти – кафява кристална захар, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), хлебна сода, ванилия на прах и вече желираните семена чиа, като след добавянето на всяка съставка - разбъркваме с телената сладкарска бъркалка.

Накрая сгъстяваме хомогенната смес с типово брашно, като до един момент продължаваме да разбъркваме с телената сладкарска бъркалка, а след като се сгъсти повече – омесваме с ръка тесто, докато усвои брашното.

Доомесваме тестото с мъничко шарлан. Разделяме тестото на малки топченца (с размер около 2 см). Взимаме 2 топченца, всяко от които сплескваме с пръсти в елипсовидна плоска форма, малко по-големи по размер от сушените пълнени кайсии с бадеми.

Поставяме 1 кайсийка с бадемов пълнеж върху едното елипсовидно парче тесто и покриваме отгоре с втората елипса, като ги съединяваме отстрани и пристискаме с пръсти, за да се слепят, и накрая с кръгови движения оформяме като топче между двете длани.

Повтаряме същото и с останалото тесто. А има и друг по-лесен вариант – просто да „облечем” с малко сладко тесто сушените кайсии и да ги оформим на кръгли сладки. Получават се около 20 бр.

Подреждаме ги на разстояние едни от други в тава, предварително намазана с шарлан. Печем сладките с пълнеж на 180°C за около 12-15 минутки, като на 8-10та минута от печенето, ако са се изпекли до тъмно златист цвят от долната страна, превключваме фурната да пече само на горен реотан за останалото време.

Щом са готови – с фина метална шпатула внимателно ги отлепяме от тавата, подреждаме ги в кутия за сладки и бързо затваряме с капак, за да останат меки.

Нежни сладки с чиа, сушени кайсии и бадеми са приятна изненада със своя плодово-ядков пълнеж! Подходящи за всички празнични дни и специални поводи!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: