Начин на приготвяне
Подберете добре узрели сини сливи. Най-добре е предварително да изчистите костилките и да намачкате плода на каша.
Сипете плода в голям и подходящ съд. След 3-4 дена добавете разтворена във вода (25 градуса) захар в количество захар-вода 1-3(4). Ако добавите 20 кг захар, водата трябва да е 60 л. Бъркайте, докато се разтвори и разбъркайте към плодовата каша.
Така приготвеният материал се бърка по 3-4 пъти на ден - колкото повече, толкова по-добре.
След около 14 дни ферментацията трябва да е приключила и сместа да се е избистрила отгоре, но това зависи от температурата, качеството на захарта и честотата на бъркане. Не затваряйте бидона по време на ферментацията. Най-добре е да измерите захарността на ракията със захаромер, който трябва да отчета 17-18 %. Ако захарността е повече - се добавя вода, ако е по-малко - съответно захар.
По някои краища на България добавят малко оцет (1 шише на каца) или лимонтузу, ако сините сливи са много презрели. До горния ръб на съда и материала трябва да има разстояние около 30 см поне по време на ферментация.
Ракията от сини сливи е готова.
Виж също колко захар се слага на ракията, защо горчи ракията, колко време ферментира ракията и как се разрежда ракията.
Коментари
да попитам примерно на 100кг. сливи колко захар и вода се слага
760