Начин на приготвяне
Малките зелени орехчета (с размер на шипкови плодове) се берат в края на май, началото на юни, когато са съвсем крехки и най-полезни.
Те съдържат голямо количество йод, калий, калций, желязо, магнезий, витамини B1, B2, B8, C, E, Р, танин, протеин, флавоноиди, каротин, органични киселини, етерични масла и минерални соли.
Еликсирът от зелени орехчета помага за:
- подобряването на мозъчната функция;
- подобряване на кръвообращението;
- подобряване на паметта;
- щитовидната жлеза;
- укрепване на имунната система;
- повишаване на цялостната ефективност на организма;
- при анемия и слабост.
Измиват се под течаща вода, а ако сте ги набрали от екологично чисто място, може и да пропуснете тази стъпка. Оставят се да изсъхнат върху памучна кърпа.
В стъклена бутилка или буркан се пускат орехчетата и се заливат с ракията и захарта. Течността трябва да ги облива.
Съдът се оставя на слънце поне 20 дни, като се разклаща периодично.
Тинктурата е голям тоник, използва се за лечение на диабет и гастрит.
Помага при проблеми със зрението, при гуша, при подагра, ставни болки, при язва, при възрастова деменция и Алцхаймер, има противоракови свойства.
Пие се по 1 ч.л. на гладно три пъти на ден.