Начин на приготвяне
Измитите и нарязани на две зелени орехчета накисвам в ракията (използвайте ръкавици). За предпочитане е съдът (бурканът) да е с матово стъкло. За целта използвам трилитров буркан, който увивам във фолио.
Настойката престоява 45 дни задължително на тъмно заради йода. След определения период прецеждам течността през марля и смесвам със захарта и виното подходящ съд.
Аз процедирам експериментално, преливам ликьора в три бутилки (в стъклени дамаджани), тъй като приготвям 3 дози.
В едната слагам ванилия, във втората пръчици канела, в третата зрънца карамфил. Така можем да угодим на всеки претенциозен вкус.
Предписание за еликсира:
Малките зелени орехчета са богати на йод, тиамин, вит. С, желязо и др.
Еликсирът от зелени орехчета се използва при проблем с щитовидната жлеза*, за лечение на фарингит, бронхит, язва, болки в стомаха, за укрепване на имунната система, нормализиране на стомашно-чревната дейност, прочистване от паразити.
Противопоказания: при Хипотиреоидизъм ( за мое съжаление), при Базедова болест, при екзема и псориазис - изостря състоянието, при повишено съсирване на кръвта и при остър панкреатит.