Начин на приготвяне
Орехчетата берем тогава, когато те са с все още млечна сърцевина.
Измиваме малките зелени плодчета и ги разполовявам на две. Баба пробождаше всяко орехче с голяма игла - губерка, но аз приготвих двойна доза и предпочетох по-бързия вариант. Желателно е да използвате ръкавици, защото орехчетата отделят йод.
Поставям ги в тъмно шише или трилитров буркан, който увивам във фолио.
Прибавям пръчиците канела и доливам с ракията.
Спиртната настойка престоява 45 дни задължително на тъмно заради йода.
След определения период прецеждам ореховия екстракт през марля и я смесвам с 1 литър изстуден захарен сироп.
Вашият ликьор от зелени орехчета е готов.
Малките зелени орехчета са богати на йод, тиамин, витамин С, желязо и др. Настойката се използва при язва, стомашни неразположения, нормализиране на стомашно-чревната дейност, прочистване от паразити и укрепване на имунната система.
Противопоказания: заболявания на щитовидната жлеза - хипотиреоидизъм, базедова болест, екзема и псориазис / изостряне на състоянието/, остър панкреатит.