Чудни картофени топки

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Чудни картофени топки
Снимка: Джемиле Чешлиева
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
170 мин.
Порции
8
"Ужасно вкусни и много лесни за приготвяне - с една дума чудни картофени топки"

Необходими Продукти

  • картофи - 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • кашкавал - 8 парчета слайс
  • брашно - 75 г
  • галета - 75 г
  • олио - за пържене
  • Плънка
  • кайма - 500 г
  • моркови - 2 бр.
  • кромид лук - 1 глава
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • вода - 150 мл, може и вино
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се сваряват в подсолена с 1 ч.л сол вода.

През това време се загрява тефлонов тиган на котлона, без да се добавя никаква мазнина.

Морковите и лукът се нарязват на дребни кубчета и се изсипват в тигана заедно с каймата. Овкусяват се със сол и черен пипер. Разбъркват се и се оставят да къкрят в мазнината от каймата, докато тя стане на трохи. После се добавя и водата.

Оставя се да къкри, докато се отдръпне водата, но не напълно. Вдига се от котлона и се оставя да се поохлади.

Готовите картофи се отцеждат и още горещи се намачкват. Чуква се яйцето и се разбъркват със силиконова лъжица.

После ви трябва средно голяма купичка и кухненски найлон.

В купичката се разстила найлонът, слага се 2-3 с.л. от картофената смес и с помощта на лъжица сместа се разстила по формата на купичката. В средата се слага по 1.5 с.л. от плънката. С помощта на найлона сместа се оформя на средно голяма топка. Найлонът се премахва внимателно и с ръце се дооформят топките.

В отделна купа се смесват брашното и галетата, а в тиган се загрява олио. Картофените топки първо се овалват в брашнената смес, после се запържват до хубава златиста коричка от всички страни. Нареждат се в тефлонова тавичка като върху всяка топка се слага слайс кашкавал.

Запичат се в загрята фурна на 180 градуса до хубав загар на кашкавала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: