Начин на приготвяне
Претеглете количеството на смокините, така ще знаете колко захар да прибавите.
Измийте смокините и ги нарежете на парчета. Сложете ги в дълбока тенджера и налейте една чаша вода.
На опаковката на захарта е написано захар и плод 1:1 но понякога се получава много сладко, затова ако не обичате толкова, намалете малко захарта.
Посипете захарта върху смокините и сложете на слаб котлон да завират, разбърквайте на моменти, за да не загори.
Варете до желаната гъстота, след като изключите котлона, прибавете и лимонената киселина.
Напълнете затоплени бурканчета с горещото сладко, като след затваряне на капачките ги обърнете надолу.
Лесното сладко с желираща захар е готово.
Коментари
Тази рецепта е за конфитюр смокини.