Начин на приготвяне
Нарязват се по едрите ягоди на парчета и се слагат в голяма купа. Посипват се със захарта и се разбъркват, за да се покрият равномерно. Оставят се за поне 8 часа да пуснат сока си.
В голяма тенджера, или както е в моя случай - в електрически тиган, се сипват ягодите от купата заедно със захарния сироп, който са пуснали. Вари се на средна степен на температурата. От време на време се отстранява събралата се пяна с лъжица.
Пасирайте, за да се получи конфитюр. Времето за варене е много относително и има два основни начина да се разберете кога е настъпил момента да изключите котлона. Първият е да се вземете чаша с ледено студена вода и в нея да се пусне капка от сладкото.
Ако тя не се разпръсне във водата, а пада цяла, значи сладкото е готово. Другият вариант е като се сипе малко от сладкото в плитка чиния и се направи пътечка през него. Ако не се събира моментално, а оставя диря значи е готово.
След сваляне от огъня се прибавя лимонената киселина или оцета. Разбърква се добре.
Сипва се в приготвени добре измити и подсушени малки бурканчета. Затварят се веднага и се обръщат с капачките надолу.
Лесният конфитюр от ягоди е готов.
Коментари