Начин на приготвяне
Невенът (Calendula officinalis) е градинско средиземноморско цвете със силна лечебна сила. Мехлемът, приготвен от билката, има широко приложение в народната медицина.
Измитите и добре подсушени цветчета, заедно със зелените дръжки, нарязваме на ситно. Поставяме ги в стъклен съд, заедно със свинската неосолена мас.
Загряваме сместа на много слаб огън, за да не прегорим мазнината. След като цветовете на невена се позапържат леко, разбъркваме сместа и отстраняваме съда от огъня.
Покриваме го с фолио и оставяме да престои на хладно 24 часа. На следващия ден сместа леко се затопля, но на водна баня.
Филтрира се през ленена кърпа и се насипва в предварително приготвени чисти и сухи стъклени бурканчета. Винаги запазвам такива от хайвер, горчица или дори от крем за лице, подходящи за целта. Практични са за ценен лековит подарък на близки и приятели. Съхраняваме в хладилник.
Остатъците от изцедените цветове използваме като лапа, върху ленена кърпа при проблеми с разширените вени. Лапите могат да се използват до 3-4 пъти.
Мехлемът от невен подпомага зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Подходящ е при възпаление на вените, незаздравяващи язви на варикозни вени, фистули, подутини от измръзване и рани от изгаряне.
Лечебният мехлем от невен по рецептата на Мария Требен е много полезен.
Съвет: Ако имате непоносимост към свинската мас, можете да я замените с друго масло или зехтин.
Коментари