Начин на приготвяне
В измит, чист и подсушен буркан с винтова капачка се слагат цветчетата от невен и се заливат с 500 грама от домашната гроздова ракия или сливова ракия без анасон.
Може да се използва ракия и от други плодове като кайсии например, но имайте предвид, че те обикновено са много по-ароматни и могат да добавят допълнителни аромати към тинктурата. Доколкото гроздовата и сливовата ракия са малко по-неутрални на аромат. По същата причина избягваме и анасонова ракия, за да не придаде допълнителни аромати на тинктурата.
Ако нямате домашна ракия, може да използвате и водка.
Така получената смес се затваря с капака с винт и се раздрусва много добре няколко минути.
След това се слага на слънчево и топло място като прозорец, и се оставя да престои така за около 2 седмици (14-15 дена).
После се прецежда и се използва на капки с капкомер.
Може да разделите получената тинктура от невен в няколко по-малки бурканчета или шишенца, като е по-добре да се съхранява в стъклен съд, отколкото в пластмасов.