Начин на приготвяне
Отстранете лимоновата коричка с белачка за зеленчуци, като внимавате да избегнете бялата сърцевина, която ще придаде горчив вкус.
Бадемите и 2 с.л. захар се пускат в кухненски робот, докато се получи фина паста.
В дълбока тенджера се смесват млякото, канелата, лимоновата кора, ваилията и содата за хляб. Отначало се пуска на средно висока температура. Като се стопи захарта се намаля на по-ниска и се оставя да къкри за 15-20 минути. След това се отстранява от котлона и се прецежда.
В голяма купа се разбиват яйчените жълтъци, заедно с останалата 1 и1/2 чаши захар и смлени бадеми. При непрекъснато разбъркване, бавно се добавя млякото към жълтъчната смес.
Върнете сместа в дълбок съд и гответе на слаб огън, като постоянно разбърквате и изстъргвате дъното и страните на тенджерата, докато сместа се сгъсти достатъчно, за да покрие гърба на лъжица (от 5 до 7 минути). Оставя се настрана да се охлади напълно, около 2 часа.
Сервира се смесен ром.
Може да се съхранява в хладилник до един месец в стерилизирани стъклени бутилки.