Ромполе

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3812k6736
Ромполе2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • бадеми - 2/3 ч.ч. бланширани
  • захар - 1 1/2 ч.чаши + 2 с.л.
  • пълномаслено мляко - 6 ч.ч.
  • канела - 2 пръчки
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • сода за хляб - 1/4 чаена лъжичка
  • жълтъци - 8 големи
  • бял ром - 1 ч.ч
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отстранете лимоновата коричка с белачка за зеленчуци, като внимавате да избегнете бялата сърцевина, която ще придаде горчив вкус.

Бадемите и 2 с.л. захар се пускат в кухненски робот, докато се получи фина паста.

В дълбока тенджера се смесват млякото, канелата, лимоновата кора, ваилията и содата за хляб. Отначало се пуска на средно висока температура. Като се стопи захарта се намаля на по-ниска и се оставя да къкри за 15-20 минути. След това се отстранява от котлона и се прецежда.

В голяма купа се разбиват яйчените жълтъци, заедно с останалата 1 и1/2 чаши захар и смлени бадеми. При непрекъснато разбъркване, бавно се добавя млякото към жълтъчната смес.

Върнете сместа в дълбок съд и гответе на слаб огън, като постоянно разбърквате и изстъргвате дъното и страните на тенджерата, докато сместа се сгъсти достатъчно, за да покрие гърба на лъжица (от 5 до 7 минути). Оставя се настрана да се охлади напълно, около 2 часа.

Сервира се смесен ром.

Може да се съхранява в хладилник до един месец в стерилизирани стъклени бутилки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: