Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кашкавалки»Пухени вити кашкавалки

Пухени вити кашкавалки

КрисиКриси
Чирак
62660177
Пухени вити кашкавалки
Снимка: Криси
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Порции
10
"Кашкавалките, в които ще се влюбите...и любовта ви ще продължава всяка събота сутрин."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 400 мл
  • белтък - 1 br.
  • олио - 3 с.л. 3 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л. /с връх/
  • сол - 1 с.л. равна
  • суха мая - 7 г
  • брашно - около 800 г
  • За плънката
  • кашкавал - 400 г
  • масло - 60 г мекo
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля леко, прибавят се маята, захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне за 10 мин.

Брашното се пресява, оформя се кладенче, в което се слагат солта, белтъкът, олиото, оцета и активираната мая.

Омесва се меко тесто, което се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се да втаса за 40 мин.

Тестото за кашкавалките се разделя на три равни части. Оформят си три тънки кори.

Слага се първата кора, маже се с масло и се поръсва с 1/3 от настъргания кашкавал, леко се притиска.

Върху нея се слага втората кора, отново се маже с масло и се ръси с кашкавал и т.н.

Навива се на руло, което хубаво се оформя с ръце. С помощта на остър нож на разстояние три пръста се нарязва рулото.

Всека кашкавалка се притиска с ръка или се оформя с помоща на точилка.

Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.

Аз използвам тавата на фурната.

Оформените кашкавалки втасват за 35-40 мин., мажат се с разбития жълтък с кисело мляко.

Пекат се на 180 °C с вентилатор до готовност, като фурната не се загрява предварително.

Вижте още как се правят най-вкусните сиренки, както и се запознайте какво е съдържанието на кашкавала.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Криси
Криси
Аз ги забърквам с кухненски робот и обикновено не бързам.
31.03.2025 16:20
Анонимен
Анонимен
Ами то докато се забъркат, втасат, отново втасат преди да се пекат и то станало обяд, а не закуска.
31.03.2025 14:47
Анонимен
Анонимен
,mm
31.03.2025 14:46