Начин на приготвяне
Млякото се затопля леко, прибавят се маята, захарта и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне за 10 мин.
Брашното се пресява, оформя се кладенче, в което се слагат солта, белтъкът, олиото, оцета и активираната мая.
Омесва се меко тесто, което се покрива със стреч фолио и кърпа. Оставя се да втаса за 40 мин.
Тестото за кашкавалките се разделя на три равни части. Оформят си три тънки кори.
Слага се първата кора, маже се с масло и се поръсва с 1/3 от настъргания кашкавал, леко се притиска.
Върху нея се слага втората кора, отново се маже с масло и се ръси с кашкавал и т.н.
Навива се на руло, което хубаво се оформя с ръце. С помощта на остър нож на разстояние три пръста се нарязва рулото.
Всека кашкавалка се притиска с ръка или се оформя с помоща на точилка.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.
Аз използвам тавата на фурната.
Оформените кашкавалки втасват за 35-40 мин., мажат се с разбития жълтък с кисело мляко.
Пекат се на 180 °C с вентилатор до готовност, като фурната не се загрява предварително.
Вижте още как се правят най-вкусните сиренки, както и се запознайте какво е съдържанието на кашкавала.
Коментари