Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Паеля»Ориз със скариди и зеленчуци

Ориз със скариди и зеленчуци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ориз със скариди и зеленчуци
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4
"Ако всички ястия в Испания са поне наполовина толкова вкусни, като това, стягаме куфарите за там още сега"

Необходими Продукти

  • ориз - 4 ч.ч.
  • скариди - 18 бр.
  • норвежки омар - 4 бр. големи или 8 по - малки
  • калмари - 250 г
  • домати - 2 бр.
  • лук - 1 глава, малка
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 1 бр. червена
  • чушки - 1 бр. зелена
  • грах - 1 - 2 шепи зрънца по желание
  • моркови - 1 бр.
  • зехтин - 90 мл.
  • шафран - 7 - 8 власинки
  • лимони - 1 бр.
  • За бульон
  • бяла ряпа - 1 бр.
  • пащърнак - 1 корен, голям
  • лук - 1 глава
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 стрък
  • скариди - обелки от половината скариди
  • глави от бяла риба - 2 - 3 бр.
  • сол
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете половината скариди и запържете в малко зехтин главите им, така че да пуснат своята есенция.

Сложете и рибните глави за кратко и залейте с около 1.5 л. вода, сол на вкус и добавете всички зеленчуци за бульона - почистени и разполовени. Варете около 25 минути на умерен огън, след което прецедете бульончето и го поддържайте топло.

Почистете калмарите, нарежете на пръстени и ги запечатайте на силен огън в малко зехтин. Отстранете от огъня и сторете същото последователно със скаридите и норвежките омари.

Оставете настрана морските дарове и в същата мазнина или доливайки още запържете настърган лука и моркова с щипка сол. Сложете чушките нарязани на много ситно. Щом омекнат сипете и доматите - също настъргани на фино ренде и гответе докато водичката от тях се изпари и променят цвета си.

Сипете ориза, предварително добре измит от нишестето, запържете го за кратко и щом стане кристален налейте топъл/горещ бульон. (На 1 част ориз, 3 части течност) Варете около 15 минути и отгоре подредете всички морски дарове.

Сложете шафрана, още сол ако е необходимо и разклатете съда, за да се размеси всичко добре. Оставете още 2 минутки и отстранете от огъня.

Готовият ароматен ориз покрийте с кърпа или капак и оставете да престои 5 минутки, след което сервирайте с парченца лимон.

Добър апетит!

Забележка: Ако добавяте и грах към ястието го сварете заедно с ориза в случай че е бланширан и замразен. Ако е пресен може да си го сварите отделно и да го добавите към ястието заедно с морските дарове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: