Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сладоледена Торта»Великолепна сладоледена торта

Великолепна сладоледена торта

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Великолепна сладоледена торта1 / 2
04/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12

Необходими Продукти

  • масло - 90 г
  • кафява захар - 90 г
  • яйца - 1 бр.
  • бадеми - 30 г смлени
  • брашно - 60 г с набухвател
  • какао - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • шоколад - 30 г черен
  • прясно мляко - 50 мл
  • сладолед - 1.5 литра (2 - 3 различни вкуса)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180° С и намаслете дъното на форма с високи стени с диаметър 16 см.

В купа разбийте маслото със захарта, докато побелее, след това добавете яйцето и смлените бадеми и разбъркайте.

В друга купа смесете брашното, какаото, бакпулвера и щипка сол, сипете ги при маслената смес и разбъркайте.

Сложете шоколада в купа и го разтопете в микровълновата фурна за няколко секунди. Добавете го към останалите продукти заедно с прясното мляко и разбъркайте добре.

Изсипете сместа във формата и печете 25-30 минути, докато по забодена в блата клечка за зъби не остава тесто. Извадете блата от фурната, оставете го да изстине 5 минути, след което го поставете върху решетка, за да се охлади напълно.

Извадете сладоледа от фризера, за да се отпусне леко.

Покрийте дъното и стените на формата с две дълги парчета стреч фолио, поставени перпендикулярно (така по-лесно ще извадите тортата).

Разрежете блата хоризонтално на две половини и сложете долната част във формата, като я притиснете добре.

Отгоре разпределете 5 см пласт от единия вид сладолед. След това разстелете слой от втория вид сладолед, а накрая - и от третия. Продължете в същия ред, докато сладоледът свърши.

Притиснете втората половина от блата отгоре и покрийте плътно с краищата на фолиото. Сложете тортата във фризера поне за 2 часа, за да се стегне.

Преди сервиране, обърнете тортата върху чиния или поднос и отстранете фолиото. Оставете я да се отпусне за 5 минути и я нарежете на парчета с голям затоплен нож.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: