Домашна пица Бяла фантазия

07/04/2017
"Неслучайно сме я нарекли Фантазия, бедна ви е фантазията колко е вкусна "
Приготвяне25 мин.
Готвене35 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точки
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 718
  • Преглеждания за месеца105
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • мая - 40 г кубче
  • захар - 1 ч. л.
  • сол - 25 г
  • вода - 500 мл. (хладка)
  • зехтин - 50 мл
  • за пицата
  • кашкавал - 150 г (настърган)
  • топено сирене - 1 опаковка пушено
  • готварска сметана - 1/2 к. ч.
  • крема сирене - 1/2 пакетче
  • бекон - 200 г пушен
  • маслини - 20 бр. черни
  • копър - 1 к. л. (изсушен)
  • чубрица - 1 к. л.
  • синап - 1 щипка
  • зелен лук - 1 стрък
  • зехтин - 3 с. л. за поръсване
  • брашно - 100 г за поръсване на плота
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното задължително се пресява поне два - три пъти през сито, за да се вкара въздух в него и тестото да стане пухкаво.

В купа с половината хладка вода се разтваря маята, добавя се зехтина, захарта и се разбърква хубаво. Добавя се постепенно при непрекъснато бъркане брашното, останалата вода и най-накрая се добавя солта, за да не направи реакция и да не неутрализира маята.

Омесва се с ръце меко и лепкаво тесто и се прехвърля в намазана със зехтин купа, завива се със стреч фолио (за да се избегне появата на коричка), оставя на топло за около 40 минути да втаса и бухне.

След като тестото е втасало се разделя на 6 топки и се размесва всяка хубаво с брашно колкото поеме.

Завиват се топките с влажна кърпа и се оставят за още 15-20 минути. За 1 голяма пица е необходима една топка, другите се прибират в хладилника.

Топката тесто се разточва с точилка върху набрашнен плот, като по края се прави ръбче. Тестото не трябва да бяга и да се свива като го поставим в намазнената и поръсена с брашно тавичка. Ако бяга, значи му трябва допълнително брашно.

Пицата се поръсва с чубрица и босилек, полива се с малко зехтин и се пече в предварително нагорещена на 180 градуса фурна, на средна решетка и включен вентилатор за около 5 минути.

В купа се разбива крема сиренето, смления синап, копъра и готварската сметана и с получената смес се намазва пицата. Отгоре се нареждат парчетата бекон, кръгчетата топено пушено сирене, обезкостените и нарязани маслини, зеления лук, нарязан на кръгчета. Отгоре се поръсва с кашкавала равномерно и се връща във фурната за още пет - шест минути.подобни рецепти тук

5 7
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар