Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Бобена фантазия в гювечета

Бобена фантазия в гювечета

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Бобена фантазия в гювечета
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Изкусително вкусни и невероятно ароматни - чупиш хлебче и хапваш с апетит"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г сварен
  • печурки - 250 г
  • лук - 1 голяма глава
  • моркови - 2 бр. на кубчета
  • целина - 2 парчета на кубчета, от малка глава
  • люти чушки - около 4 бр. сухи
  • джоджен - 2 ч.л. сух
  • магданоз - около 2 с.л наситнен
  • черен пипер - 2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • ТЕСТО
  • брашно - 280 г или 2 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - топла за тестото (около 300 - 320 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се накисва предната вечер във вода за 1 нощ. След това се сварява по обичания начин до готовност на зърната. Изцежда се.

Замесва се тесто и се оставя да втаса на стайна температура.

Гъбите се обелват отгоре, нарязват се на по-големи четвъртини и се задушават в мазнина. Посоляват се със сол и черен пипер. Изваждат се.

В същия, но избърсан тиган, с нова мазнина се задушават наситнените зеленчуци, морковите и целината на кубчета, а лукът на полумесеци. Добавят се към боба, овкусява с джоджен, магданоз и малко олио.

В гювече се нарежда слой боб, отгоре гъби, отново боб и т.н. като се завършва с боб. Добавя се на всяко гювече по една суха чушчица. По желание на всяко гювече може да се добави и по половин с.л. доматен сок.

Готовото тесто се дели на топки според броя на гювечетата. Разплесква се на питка и се залепя отгоре като капаче.

Запича се в гореща фурна, докато се зачерви тестото, около 30 минути.

Изважда се, оставя се за 10 минути и се поднася, като всеки си отчупва парче от тестото на своето гювече. То замества хляба.

Бобената фантазия в гювечета е готова.

Източник: Сладко и солено

Забележка: Не вярвах при приготвянето на тези гювечета колко вкусно може да се получи с това запечено тесто. Прекрасна рецепта!

Затрудних се с поставянето и залепването на тестото, но при малко упоритост се получава точно като капаче. Помогнах си с точилката. Крехко тесто и едновременно и хрупкаво.

Само като съвет, гъбите никога не ги измивам с вода. Променя им се вкуса, поемат вода. По принцип ги обелвам, но ако имам притеснения за чистотата им ги избърсвам отгоре с влажна домакинска хартия. Пънчетата винаги ги отстранявам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: