Начин на приготвяне
Маята, половината от топлата вода и захарта се разбъркват, докато маята се разтвори. Оставя се да втасва встрани около 15 мин или докато заприлича на крем и стане готова.
Пресятото брашно и солта се слагат в купа, където се прави кладенче в средата и се излива кашицата от мая, останалата вода и всички други продукти от рецептата за тесто за пица.
Бърка се с дървена лъжица, докато цялото брашно бъде поето. Поръсва се работният плот с брашно и се меси в продължение на 8-10 мин. Когато тестото стане твърдо и спре да лепне, се удря върху плота няколко пъти.
Тестото за пица трябва да е гладко и еластично, а под повърхността му трябва да се виждат въздушни мехурчета и да си възвръща формата, ако се притисне с длан.
Омесеното тесто се слага в намаслена с растително масло купа и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса встрани, докато удвои обема си два пъти.
За да се оформи пицата, се слага в тестото в тава за пица и с пръсти се притиска и разстеля встрани, докато покрие дъното на тавата.
Оставя се да престои 10 мин, преди да се добави плънката. За да направите Калцоне се оформя пицата в кръг. Плънката се разстила само в едната половина на кръга, като се остави празно пространство по ръба от 2.5 см. Плънката се покрива с другата половина и се притискат краищата с пръсти, за да се запечата.
Успех с вкусните италиански специалитети, които ще направите с това оригинално тесто за пица. Ние препоръчваме да опитате тази класическа пица Маргарита.
Коментари
Приготвям за втори път!
Благодаря ?
1кг. брашно тип "00"
2г . суха мая
600 мл.вода
30г. сол
30мл. зехтин
Загрях леко докато започна да се вдига пара 2/3 от ч.ч. мляко като допълних с вода - общо 250 мл., добавих пакетче и половина суха мая от 7 гр., сол 1/3 с.л. и захар 1 с.л. равна. След като хубаво го разбърках оставих сместа да втаса за 20 мин.
Като кладенче в голяма купа сложих 3 ч.ч. брашно.
Към сместа добавих едно яйце и около 50 мл. олио защото нямах зехтин.
Омесих тестото с няколко щипки допълнително брашно докато нищо никъде не се лепеше - нито по купата, нито по пръстите
Втасва около час.
Перфектно :)