Начин на приготвяне
Морковите се измиват старателно под течаща вода и се обелват. Нарязват се по дължина на пръчици, като солети.
Лимоните се натискат няколко пъти с въртеливи движения на ръцете върху гладка повърхност, за да пуснат повече сок.
След това се измиват и изстискват и към сока се добавя готварската сол. Разбърква се, докато солта се разтвори. Сместа се изсипва в продълговат дълбок съд, в който ще могат да се сложат легнали морковените солети.
Морковите се потапят в соления лимонов сок, разбъркват се и се оставят за 30 минути в хладилник. След като се овкусят се изваждат и се поръсват леко с едро смляна морска или хималайска сол.
Прехвърлят се изправени в коктейлни чашки, в които предварително сме разпределили соления лимов сок.
Така приготвените морковени солети са много вкусни и хрупкави - имат леко боров вкус заради лимоновия сок, полезни - заради наличието на витамините А, С и бета каротин, а също така запазват по-дълго цвета и свежестта си.
Подходящи са за поднасяне като леко хрупкаво мезе към лятното питие - водка, мента, джин, мастика, узо, мартини и всякакви коктейли.
Идеални са и за плажни партита!
Леко хрупкавото мезе за лятно питие е чудно.
Коментари