Начин на приготвяне
Киноата се измива в сито под студена течаща вода много хубаво. След това се прехвърля в съд и се залива с вода, която да покрива 2 - 3 пръста над зрънцата. Оставя се между 12 и 24 часа да се накисне.
След това отново се изплаква с вода и се вари с малко сол като ориза - една част киноа към две части вода. След като заври, се засичат 15 минути и се отстранява от котлона.
Добавя се захар на вкус, маслото и по желание натрошеното обезсолено сирене. Захлупва се за 10 минути. След това се проверява температурата на кашата и ако е достатъчно изстинала се консумира.
Забележка:
Киноата е много полезна, съдържа много витамини, незаменими аминокиселини, но е трудносмилаема. Именно и затова е диетична.
Препоръчва се консумацията от деца над 1 година. Не замества разнообразното хранене.
Коментари