Начин на приготвяне
За тази лесна и вкусна салата най-много време ще ви отнеме приготвянето на цвеклото. Трябва да го изпечем, като за целта го изчеткваме добре с кухненска четка, за да отстраним нечистотиите по него, измиваме го и без да го белим, намазваме със зехтин и посоляваме.
Увиваме главата в алуминиево фолио притискайки плътно и печем в предварително загрята на 190 градуса фурна около 1 час и 30 минути или докато щом боднете с вилица или клечка, тя влиза с лекота.
Отвиваме внимателно фолиото и когато цвеклото поизстине малко, отстраняваме коричката и оставяме да се доохлади напълно.
През това време загряваме 1/2 ч.ч. вода и когато заври, заливаме с нея булгура, предварително измит. Захлупваме съда с капак и оставяме да поеме водата и изстине.
Цвеклото режем на тънки шайби. Булгура овкусяваме със зехтин, сол и балсамов оцет.
Чесънът правим на тънки кръгчета или малки парченца, както ни харесва.
За сглобяване на салатата поставяме една шайба цвекло, върху нея лъжица или две равномерно разпределен булгур, натрошени сиренце и чесън.
Покриваме с друга шайба и така подреждаме една върху друга по 4 шайби на порция със своя пълнеж. Върху последната натрошаваме само сирене, малко чесън и поръсваме магданоз.
Накрая заливаме с малко зехтин и поднасяме.
Добър апетит!