Начин на приготвяне
Измиваме много старателно листата от смокините. В тенджера ги поставяме и наливаме 1 литър вода.
Слагаме съда на умерено силен огън и похлупваме с похлупак.
Когато водата заври, регулираме огъня, така че да не ври силно, и варенето продължава 20 минути.
След като е готов сиропът, махаме тенджерата и я оставяме да се охлади на стайна температура.
Махаме листата и прецеждаме сока. Смесваме със захарта и отново връщаме на огъня. Така разбъркваме и оставяме, докато захарта се разтопи.
В последните 2-3 минути от варенето прибавяме лимонтозуту. Изсипваме в бутилки и затваряме веднага.
Обръщаме, за да се запечатат от топлината на ароматния сироп.
По този начин можем да съхраним сироп от смокинови листа за по-дълго време.
Научи също как да си изсушиш смокини и за какво са полезни смокините.
Коментари
Вместо бяла захар, използвахме кафява.