Начин на приготвяне
Киноата се измива в сито под студена течаща вода много хубаво. След това се прехвърля в подходящ съд заедно със ситото и се залива с вода, която да покрива 2-3 пръста над семенцата. Оставя се между 12 и 24 часа да се накисне, като водата периодично се сменя.
След накисването отново се изплаква с вода и се сварява в подсолена вода. След като водата заври, се засичат 15 минути и се отстранява от котлона. Оставя се да изстине и се изцежда от излишната течност.
Чери доматите, ако са с по-дебели кожици, се бланшират за половин минута във вряща подсолена вода, охлаждат се със студена вода и се обелват. Ако са с по-нежни люспици, може и да не се белят. Нарязват се на ситно.
Червеният лук се обелва и нарязва на възможно най-дребно.
Магданозът се измива, отстраняват се дръжките и също се нарязва на възможно най-ситно.
В купа се смесват сварената киноа, червеният лук, наситнените домати и магданоз, разбъркват се хубаво.
В малко бурканче се смесват прецедения от семките сок от 1 лимон, 2-3 супени лъжици зехтин, сол и черен пипер на вкус.
Капачката на бурканчето се затваря и дресингът се разклаща енергично. Салата се овкусява с дресинга, разбърква се и се оставя минимум 30 минути в хладилник, за да поеме вкусовете.
След това може да я сервирате в обърнати чашки, да я гарнирате с резенчета чери доматчета, пръстенчета червен лук и перца магданоз.
Добър апетит!