Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Табуле»Перфектното Табуле

Перфектното Табуле

редакция:
marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Перфектното Табуле
Снимка: marcheva14
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
6
"Една от най-добрите салати, измисляни някога - здравословна, вкусна и създаваща настроение"

Необходими Продукти

  • магданоз - 1 голяма връзка
  • домати - 4 бр., среден размер
  • червен лук - 1/2 глава
  • пресен лук - 1 връзка
  • мента - 1 връзка свежа и малка, ако е голяма - 1/2 връзка
  • булгур - 70 г
  • рас ел ханут - 1/4 ч.л.
  • кашерна сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • лимони - сок от 1 бр.
  • зехтин
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Връзката магданоз се измива и подсушава. Наситнява се и се поставя в купа. Доматите се нарязват на кубчета и се прибавят към магданоза. Наситнява се на кубчета и червеният лук, прибавя се. Ментата се измива и подсушава, нарязва се на ситно и също се добавя към останалите продукти, също и пресният лук. Разбърква се и се оставя настрана.

С вряща вода се залива булгурът, колкото да го покрие, и се оставя да набъбне за около 15-20 мин. Трябва да бъде като пясък. Разбърква се с вилица, за да поеме добре течността. Към основната смес де прибавя и подправката Рас-Ел-Ханут, лим. сок, и зехтин. Отгоре се изсипва и булгурът. Разбърква се и веднага се поднася със стръкче мента за разкош.

Източник: MasterChef J. Mielle

Забележка: За първи път приготвям Табуле. Елементарна рецепта, но не очаквах колко свежа и пикантна салата е. Разкошна! Това е оригиналната салата Табуле, която при последното си пътуване из Близкия Изток, и то точно в Ливан, Бейрут MasterChef J. Mielle показа как точно се приготвя от бейрутските MasterChef. Качи в клип за тези, които сме абонирани при него, и аз оттам се научих как се приготвя.

За подправката Рас Ел Ханут съм споделяла в моя рецепта, че може да се намери в специализираните магазини за подправки. Тя е с неповторим аромат и вкус. Разбира се, при липса на такава, може да не се ползва. Ментата е задължителна.

Опитай и рецептите ни за табуле с киноа и табуле с булгур.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
513
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Malina Terziyska
Malina Terziyska
Салатата табуле е много засищаща и вкусна, но с булгура не ми се получи попарването за 10-15 мин. и ми се наложи да го завря на котлона, докато омекне и попие водата.
28.03.2024 23:21
1
Анонимен
Анонимен
Вече няколко пъти правя Табуле по тази рецепта и ми много харесва. Салатата е определено доста засищаща и зарежда с енергия.
25.04.2023 20:32
1
Miss Tasty
Miss Tasty
Салатата табуле е супер източник на магнезий, фибри, витамини и минерали. При хора с анемия е едно от най-добрите неща, Кито могат да хапват
26.12.2019 11:58
3