Начин на приготвяне
Патладжаните се разделят на две по дължина, без да се белят. С остър нож внимателно (за да не се пробие кората) се правят диагонални разрези във сърцевината на патладжаните.
Поръсват се със сол и се оставят надолу със сърцевината в гевгир за 20 минути (за да се отдели горчивината). След това се отцеждат с ръце, като леко се притискат.
Така обработените патладжани се поставят с малко зехтин в тиган и се запържват със сърцевината към тигана. След това се обръщат за кратко, за да се запържат и от другата страна.
Патладжаните се оставят да изстинат и след това се прехвърлят в подходящи за сервиране чинии (със сърцевината нагоре).
Пълнят се с нарязаните на половинки или четвъртинки чери домати, накъсаната моцарела, наситнените скилидка чесън и листенца пресен босилек.
Накрая тази вариация на салата Капрезе се овкусяват с малко сух риган, сол, балсамов оцет и зехтин Екстра Върджин.
Добър апетит!