Начин на приготвяне
Млякото, кората от лимон и пръчката канела варих на слаб огън 5 минути. Махнах от котлона, сложих капак и оставих за 10 минути.
През това време сложих ориза във вряща вода и варих 10 минути. Ориза изсипах в цедка и оставих водата да се изцеди.
Прецедих прясното мляко и го сложих на среден огън. Щом започне да ври, добавих ориза. Варих 5 минути, като разбърквах. Прибавих захарта, намалих котлона, варих още 20 минути, като често разбърквах и дръпнах от огъня.
Листата желатин накиснах в студена вода за 5 минути. Върнах млякото на котлона и прибавих сметаната. Щом отново заври, сложих изцедения желатин. Бърках до пълното му разтваряне. Махнах от огъня и оставих да се охлади около 20 минути.
Сложих стреч фолио по дъното и стените на формата. Аз използвах терин 25 см× 11 см×7 см.
Сложих ред бисквити и върху тях с помощта на супена лъжица от ориза, колкото да ги покрие. Повтарях процедурата до изчерпване на продуктите. Напълно изстинал се прибира в хладилник за няколко часа до стягането му. Обърнах върху поднос, махнах фолиото и поръсих канела.
П. П. Ако не искате да усещате ориза в бисквитената торта, може да се мине набързо с пасатор, преди да се сложи желатина!
Десертът с ориз и бисквити е чуден.