Десерт с ориз и бисквити

Десерт с ориз и бисквити
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Десертът е от вас - искаме да ни приготвите тази вкусотия с ориз и бисквити"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 700 мл
  • сметана - 300 мл за разбиване
  • ориз - 150 г
  • захар - 150 г
  • желатин - 7 листа (или 11 г на прах)
  • лимонова кора
  • канела - 1 пръчка
  • бисквити - около 250 г (използвах какаови)
  • канела - на прах
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото, кората от лимон и пръчката канела варих на слаб огън 5 минути. Махнах от котлона, сложих капак и оставих за 10 минути.

През това време сложих ориза във вряща вода и варих 10 минути. Ориза изсипах в цедка и оставих водата да се изцеди.

Прецедих прясното мляко и го сложих на среден огън. Щом започне да ври, добавих ориза. Варих 5 минути, като разбърквах. Прибавих захарта, намалих котлона, варих още 20 минути, като често разбърквах и дръпнах от огъня.

Листата желатин накиснах в студена вода за 5 минути. Върнах млякото на котлона и прибавих сметаната. Щом отново заври, сложих изцедения желатин. Бърках до пълното му разтваряне. Махнах от огъня и оставих да се охлади около 20 минути.

Сложих стреч фолио по дъното и стените на формата. Аз използвах терин 25 см× 11 см×7 см.

Сложих ред бисквити и върху тях с помощта на супена лъжица от ориза, колкото да ги покрие. Повтарях процедурата до изчерпване на продуктите. Напълно изстинал се прибира в хладилник за няколко часа до стягането му. Обърнах върху поднос, махнах фолиото и поръсих канела.

П. П. Ако не искате да усещате ориза в бисквитената торта, може да се мине набързо с пасатор, преди да се сложи желатина!

Десертът с ориз и бисквити е чуден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: