Начин на приготвяне
За зимната зелева чорба с месо най-напред запържвам /кавардисвам/ ситно нарязаното месо в загрята мазнина, най-добре да е свинска мас.
Добавям нарязания праз и отново пържа. Време е за червения пипер и ситно нарязаното кисело зеле. Добавяме и водата.
Варим до сваряване на месота, като опитваме и пробваме (около 25-30 минути). Добавяме и почистения и измит ориз. Когато е сварено, е ред и на зелевия сок.
В края добавяме и подправките - черен и лют пипер, чубрицата. Препичаме на котлона чушките и люто чушле. Натрошаваме ги и ги прибавяме към зелевата чорба.
Поднасяме гореща супата със свинско в глинен съд /купа/ с греяна ракия и дебел комат селски хляб.
Коментари