Начин на приготвяне
От посочените продукти се замесва меко и нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа, за да не съхне, и се оставя за около 4 часа.
След това се късат топчета от тестото - колкото орех. Поръсва се с нишесте и се разточва много тънка кръгла кора. Така се обработва цялото тесто, корите се оставят за 10 минути да изсъхнат леко.
В тава, намазана с мазнина, се редят 6 кори, ръсят се с орехи, отгоре още 6 кори, орехи, 6 кори и т.н. до изчерпване на продуктите. Отгоре се завършва с кори и се нарязва на ромбове или други форми, залива се с маслото предварително разтопено и охладено.
Пече се в загрята фурна 230 градуса за 10-15 минути, после на 130 градуса до златист цвят.
За сиропа захарта и водата се варят за 15-20 минути след това се охлажда, слага се лимон.
Правилото е топла баклава със студен сироп или обратно.
Оставя се за 1 нощ.