Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска баклава с грис

Турска баклава с грис

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Турска баклава с грис
Снимка: Н.Акифова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
125 мин.
Порции
15
"Класическа турска баклава с орехи и грис, която когато и да приготвите, няма да съжалявате!"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • пшеничен грис - 1 кг
  • олио - 150 мл
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • оцет - 2 капки
  • прясно мляко - 500 мл
  • жълтъци - 7 бр.
  • Захарен сироп
  • захар - 1.2 кг
  • вода - 800 мл
  • лимони - резен
  • Още
  • нишесте - за разточване
  • орехи - натрошени
  • краве масло - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От посочените продукти се замесва меко и нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа, за да не съхне, и се оставя за около 4 часа.

След това се късат топчета от тестото - колкото орех. Поръсва се с нишесте и се разточва много тънка кръгла кора. Така се обработва цялото тесто, корите се оставят за 10 минути да изсъхнат леко.

В тава, намазана с мазнина, се редят 6 кори, ръсят се с орехи, отгоре още 6 кори, орехи, 6 кори и т.н. до изчерпване на продуктите. Отгоре се завършва с кори и се нарязва на ромбове или други форми, залива се с маслото предварително разтопено и охладено.

Пече се в загрята фурна 230 градуса за 10-15 минути, после на 130 градуса до златист цвят.

За сиропа захарта и водата се варят за 15-20 минути след това се охлажда, слага се лимон.

Правилото е топла баклава със студен сироп или обратно.

Оставя се за 1 нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: