Начин на приготвяне
Материалите, които ще са ви необходими, са плитка тава, подходяща за баклава, сладкарска четка и остър нож.
Започнете със сиропа, който ще се изсипе върху горещата баклава по-късно. Смесете водата, захарта и лимоновия сок в малка тенджера, когато сместа заври, намалете котлона и го оставете да къкри, докато приготвяте баклавата.
Смесете 300 грама от смления на прах фъстък със захарта и сложете маслото да се разтопи.
След това намажете дъното на тавата, започнете да редите корите, като мажете цялата кора със четчица и така, докато намажете 18 листа с масло.
Изсипете цялата плънка и я разпръснете хубаво навсякъде, продължете по същия начин да мажете листата със маслото, накрая нарежете на ромбовидни или квадратни парченца и залейте със останалото масло.
Загрейте фурната на 200 градуса и печете 45 минути или докато се надигне и корите станат златисти и хрупкави.
След като сложите баклавата във фурната, махнете сиропа от котлона и го оставете да се охлади.
Когато е готова баклавата, извадете тавата от фурната. Докато тя все още е цялостно затоплена, веднага излейте студения сироп равномерно върху баклава. Поръсете отгоре със останалия шамфъстък и оставете да изстине напълно преди сервиране.
Турската баклава с шамфъстък е готова.
Коментари