Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турска баклава с шамфъстък

Турска баклава с шамфъстък

МоникаМоника
Чирак
6633138
Турска баклава с шамфъстък1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"Никога няма да минем на диета, която да ни забранява да похапваме турска баклава"

Необходими Продукти

  • За сиропа
  • вода - 4 чаши
  • захар - 3 чаши
  • лимонов сок - сок от ½ лимон
  • За баклавата
  • кори за баница - 30 листа пресни или замразени
  • масло - 350 г (разтопено)
  • шамфъстък - 400 г (суров смлян)
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Материалите, които ще са ви необходими, са плитка тава, подходяща за баклава, сладкарска четка и остър нож.

Започнете със сиропа, който ще се изсипе върху горещата баклава по-късно. Смесете водата, захарта и лимоновия сок в малка тенджера, когато сместа заври, намалете котлона и го оставете да къкри, докато приготвяте баклавата.

Смесете 300 грама от смления на прах фъстък със захарта и сложете маслото да се разтопи.

След това намажете дъното на тавата, започнете да редите корите, като мажете цялата кора със четчица и така, докато намажете 18 листа с масло.

Изсипете цялата плънка и я разпръснете хубаво навсякъде, продължете по същия начин да мажете листата със маслото, накрая нарежете на ромбовидни или квадратни парченца и залейте със останалото масло.

Загрейте фурната на 200 градуса и печете 45 минути или докато се надигне и корите станат златисти и хрупкави.

След като сложите баклавата във фурната, махнете сиропа от котлона и го оставете да се охлади.

Когато е готова баклавата, извадете тавата от фурната. Докато тя все още е цялостно затоплена, веднага излейте студения сироп равномерно върху баклава. Поръсете отгоре със останалия шамфъстък и оставете да изстине напълно преди сервиране.

Турската баклава с шамфъстък е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Ако фъстъка е печен има ли проблем.Дали мога да следя и с орехи
15.12.2022 15:28