Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Вкусна Турска баклава

Вкусна Турска баклава

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k4k6
Вкусна Турска баклава
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 2
11/02/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
1 тава

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 в.ч.
  • масло - 1 в.ч.
  • хлебна сода - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 6 в.ч.
  • за сиропа
  • захар - 4 ч.ч.
  • вода - 5 ч.ч.
  • лимонов сок - няколко капки
  • за плънката
  • нишесте - 1 пакетче пшенично
  • орехи - 300 г смлени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиват се яйцата, прясното мляко, маслото, оцетът, содата и солта. Добавя се брашното и се меси меко тесто. Тестото се разделя на 30 равни парчета.

Точат се тънки кори. В тава се слагат две кори, маже се с нишесте и се поръсва със смлени орехови ядки. Пак слагат пак две кори, отново орехови ядки. Така, докато се изчерпат корите.

Режат се на квадратчета и се залива обилно с разтопено масло. Пече се във загрята фурна на 180 градуса.

За сироп: захарта и водата се варят около 15 мин., след което се добавят няколко капки лимонов сок. Оставя се да заври още няколко минути.

Когата баклавата е готова, се оставя да поизстине и се залива със горещия сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: