Начин на приготвяне
С този сладък, ароматен и вкусен десерт, носещ приятния повей на източната кухня, ще се пренесете някъде далеч и ще забравите за лошото настроение и есенната скука, наслаждавайки се на истинския вкус на турската баклава.
Тя е традиционна, защото за разлика от нашата си рецепта тук присъстват бадемите, вместо ореховите ядки.
Към сиропа ѝ се прибавя мед, портокалова кора, вкусът му се обогатява с розова вода.
Накиснете бадемите в топла вода от вечерта, докато омекне ципата им и може да ги обелите.
Смесете захарта, кардамона, портокаловата кора и канелата в малка купичка и разбъркайте.
Намажете дъното и стените на тавата за печене с разтопено масло.
Поставете 5 кори една върху друга, като всяка от тях намажете обилно с масло. За улеснение използвайте силиконова четка.
Поръсете с част от смлените белени бадеми. Овкусете и с част от захарната смес с подправки.
Рредувайте 4 броя кори и отново сложете от захарта с подправките.
Върху реда с бадемите сложете още 4 листа от корите, като между тях отново намазвате всяка кора с разтопено масло. Отново поръсете с бадеми и със захар. Сложете останалите кори, също намазани обилно с масло.
Е, сега идва интересната част с рязането на корите. Вземете остър нож и се въоръжете с търпение. Не е трудно, въпрос на тренинг.
Нарязаната баклавата печете в предварително загрятата фурна на 200 градуса за 40 минути.
Извадете от фурната и оставете да се охлади.
През това време си приготвяме сиропа.
Изсипваме съставки за сиропа, без розовата вода, в тенджера и поставяме на котлона, докато заври. Разбъркваме от време на време с дървена лъжица, докато се стопи захарта. Сваляме от котлона и сипваме розовата вода. Може да използвате специална розова вода за готвене или друга такава, подходяща за кулинарни нужди.
През лятото успях да си приготвя домашна от уханните мамини рози.
С горещия сироп сиропирайте изстиналата баклава. Оставете тя да поеме от него поне 12 часа.
Съвет: Готовата баклава се поръсва със ситно смлян шамфъстък, чийто присъствие в новата кухнята не можах да открия.
Блажени мигове и добро настроение!
Източник: по рецепта на Басие Судаилова.