Начин на приготвяне
Босилекът се почиства от стъблата и дръжките и се измива.
В сух тиган се запичат суровите бадеми, след това в хаванче се счукват заедно със скилидката чесън, добавят се нарязаните на ситно пресен лук и листа босилек, зехтинът и пармезанът. Счуква се до получаването на кашичка.
Подправя се със сока от един лайм или от половин лимон, сол и черен пипер на вкус. Може да добавите допълнително зехтин или лимонов сок, ако желаете пестото да бъде по-рядко.
Разбира се може да използвате пасатор или блендер за смилането, но класическото италианско домашно босилеково песто се счуква в специално за целта хаванче, за да се усеща текстурата на съставките.
Съхранява се в затворен съд в хладилник и се консумира в рамките на няколко дни след приготвянето.
Това босилеково песто обикновено се поднася като разядка с препечени брускети.
Добър апетит!
Коментари