Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Песто»Разкошно босилеково песто

Разкошно босилеково песто

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Разкошно босилеково песто
Снимка: Зори
1 / 6
23/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
4 мин.
Общо
14 мин.
Порции
6
"Когато искате само най-доброто, трябва да си го направите сами - затова вижте как да се погледите с разкошно босилеково песто"

Необходими Продукти

  • босилек - 2 шепи пресен
  • чесън - 1 скилидка
  • бадеми - 2 с.л. сурови
  • пресен лук - 2 с.л. наситнен, по желание
  • зехтин - 1/4 ч.ч. екстра Върджин или повече
  • пармезан - 1 с.л. настърган
  • лайм - сока от 1 лайм или 1/2 лимон
  • черен пипер - на вкус
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Босилекът се почиства от стъблата и дръжките и се измива.

В сух тиган се запичат суровите бадеми, след това в хаванче се счукват заедно със скилидката чесън, добавят се нарязаните на ситно пресен лук и листа босилек, зехтинът и пармезанът. Счуква се до получаването на кашичка.

Подправя се със сока от един лайм или от половин лимон, сол и черен пипер на вкус. Може да добавите допълнително зехтин или лимонов сок, ако желаете пестото да бъде по-рядко.

Разбира се може да използвате пасатор или блендер за смилането, но класическото италианско домашно босилеково песто се счуква в специално за целта хаванче, за да се усеща текстурата на съставките.

Съхранява се в затворен съд в хладилник и се консумира в рамките на няколко дни след приготвянето.

Това босилеково песто обикновено се поднася като разядка с препечени брускети.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Чудесно песто. Направих голямо количество, насипах го в пластмасови кутийки за еднократна употреба и го замразих. А зимата ще му се наслаждаваме. Опитайте и вие!
31.07.2023 18:01
1
1
Покажи всички подкоментари