Начин на приготвяне
Тъй като в тази рецепта веган мъфините са без яйца, обръщаме специално внимание на чията, която ще ги замени напълно. Затова трябва предварително семенцата чия да се накиснат в хладка вода за 2-3 часа.
Водата не трябва да е много - за 3 с.л. чия около 50 мл или 2 пръста вода над семенцата. След като семенцата чия набъбнат и поемат цялата вода, те придобиват желирана текстура и консистенция.
Бананите се обелват и намачкват в купа с помощта на вилица. Добавя се набъбналата чия, захарта, олиото, содата, кокосовото мляко, щипка сол и брашното. Разбърква се до хомогенизиране на сместа.
Формите за мъфини се намасляват и напудрят с брашно и сместа се разпределя равномерно, като се гледа да не се пълнят догоре.
Върху всеки мъфин се слага по едно-две тънки кръгчета банан и се поръсва със щипка кафява захар.
Слагат се в загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или до готовност.
Здравословните мъфини се проверяват, като се набучат с дървена клечка.
Желателно е да ги консумирате още същия ден, защото след няколко часа има голяма вероятност да спаднат и да не са толкова пухкави.
Добър апетит!