Начин на приготвяне
Използваме чаена чаша с вместимост 250 мл.
Заливаме царевичния грис с горещата вода. Сипваме кафявата кристална захар към тях и разбъркваме, за да се разтвори.
Ако искаме да са по-сладки мъфините, може да добавим малко повече захар, но и само с половин чаена чаша е достатъчно - така са по-нежни и здравословни.
Прибавяме към течната смес содата и след това домашния ябълков оцет, за да активира набухвателя. Добавяме ванилията за аромат и нерафинираното слънчогледово масло – шарлан.
Накрая сгъстяваме с безглутеновите брашна – от брашното от елда и конопеното брашно – сипваме по 1 с.л., за да не доминират с наситения си вкус, а царевичното фино брашно – около 3/4 ч.ч. (или 2/3 ч.ч.) до получаване на средно гъста смес за кекс.
Намазваме с шарлан кръглите формички за 12 бр. мъфини и напудряме с малко царевично брашно.
Разпределяме сместа за здравословните мъфини равномерно във всяка от тях. Печем на 180 градуса за около 25 минути (зависи от фурната – може и 30 минути да са нужни).
Поднасяме нашите веган мъфини за следобедна закуска с топла или студена напитка – чай или пресен сок от бъз или плодове.
Получават се много пухкави кексчета с интересна леко ронлива текстура.
Истинско вълшебство – веган мъфини без глутен за един по-здравословен и сладък живот!