Начин на приготвяне
Форма с цяло дъно с диаметър около 20-22 см.
За карамеления сос: Тенджера с дебело дъно се поставя се на умерен котлон, изсипва се захарта на порции. За да не кристализира захарта по време на варенето на карамела, по стените на тенджерата се минава със силиконова четка, натопена в студена вода. Тенджерата се разклаща периодично, за да се разпредели добре захарта.
В момента в който се образува лек, приятен карамел, се добавя маслото на кубчета наведнъж и се разбърква енергично. Ще се получи силна реакция на кипене. След като маслото се приеме напълно от захарния сироп, се налива сметаната на тънка струйка при енергично разбъркване. Карамелът е готов и се сваля от котлона.
Това количество е много за рецептата, ползва се само част от него, а останалата част се насипва в бурканче и се държи в хладилник. Има дълготрайност и може да се ползва за друг вид сладкиш. След като се извади от хладилник, се поставя на водна баня, за да се отпусне и втечни.
За сиропа: В тенджера се изсипва водата захарта и подправките. Оставя се на умерен котлон за около 15 минути - средно гъст сироп. Охлажда се и се оставя настрана.
Ябълките се почистват от кората и от семките. Нарязват се на малки кубчета. Разтопява се 20 г масло в широк тиган, добавят се кубчетата ябълки, захарта и всички подправки. Задушават се до омекване, но да останат на кубчета, на умерен котлон до суха смес. Преди да се свали от котлона, се налива капачката вино, фламбира се и се сваля от котлона. Охлажда се.
Разрохква се кадаифът и половината се поставя на дъното на кръгла форма. Отгоре равномерно се поставя плънката от ябълките. Върху тях се разполага другата част от кадаифа. Притиска се хубаво с пръсти. Обилно се поръсва с филирани бадеми. Разтопява се другата част от маслото или останалите 30 г и се залива отгоре. Пече се на 200 градуса до хубаво златисто.
Изважда се, изчакват се за около 10 минути и се залива със сироп. Охлажда се напълно. При поднасяне се разрязва на тортени парчета, поставя се топка бит каймак или заквасена сметана и се полива с карамелен сос.
Източник: По идея на Люси Евтимова