Начин на приготвяне
В мерителна кана се чукват яйцата, за да се измери 1 литър. Разбиват се с миксер с приставка за тесто. Добавя се чаена лъжича сол. Постепенно се добавя брашното до получаване на тесто. Тестото не трябва да бъде прекалено гъсто или много течно. Доомесва се на ръка.
В голяма тенджера се слага да заври вода. Добавят се 2 с.л. сол. Водата трябва да ври силно. Тестото се притиска с преса за шпецли бавно, за да не се къса тестото. Стиска се направо в тенджерата, като накрая пресата се потапя във водата, за да се прекъсне. Трябва да бъдат с еднаква дължина.
Оставя се да ври около минута.
Подготвя се друга голяма тенджера със студена вода. Свареното шпецли се изкарва в студената вода. Прецежда се с гевгир и се изстудява със струя студена вода още в гевгира. Това се повтаря до изчерпването на тестото. Получава се голямо количество паста, която може да се съхранява в кутии в хладилника.
За приготвяне на обяд за двама се слагат 100 грама масло в уок тиган да се разтопи. Добавят се 600 г шпецли, за да се запържи. Не бива да се бърка с бъркалка, за да не се къса. Разбърква се, като се поклаща тиганът и пастата леко се подхвърля. Доовкусява се със сол.
Когато се запържи, се разпределя в 2 чинийки.
В същия тиган се пържат 2 яйца с рохък жълтък. Яйцата се слагат върху шпецлито, като жълтъкът играе роля на сос.
Кренвиршът се нарязва на 4 по дължина. И се реже на парченца. Поръсва се с кренвирш. Добавят се маслинки.
Кашкавалът се настъргва и пастата се поръсва, докато е още топла. Може да се пусне за малко в микровълновата да се разтопи кашкавалът.