Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Клин с ориз и домашно сирене

Клин с ориз и домашно сирене

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Клин с ориз и домашно сирене
Снимка: Марияна
5 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • кори за баница - 4 бр. фини
  • маргарин - 7 с.л.
  • олио - 2 с.л
  • черен пипер - на вкус
  • вода - 1 ½ ч.ч
  • ориз - ½ ч.ч. бисерен
  • яйца - 2 бр. големи домашни
  • сол - 1 щипка
  • чубрица - 1 щипка
  • сирене - 160 гр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отмерваме си ½ ч.ч. ориз и го измиваме под течаща вода много добре. В тенджерка на котлона слагаме 2 с.л. олио и 2 с.л. маргарин с масло да се сгорещи. Прибавяме ориза в тенджерката и го задушаваме. Оризът трябва да стане прозрачен. Бъркаме непрекъснато.

Намаляваме котлона и наливаме 1 ½ ч.ч вода и оставяме да ври на тих огън докато оризът си поеме водата. Посоляваме с 1 щипка водата. След като е готов, т.е да е пухкав и набъбнал, го дърпаме и слагаме вътре 1 с.л. маргарин с масло и разбъркваме.

Подправяме и с черен пипер на вкус и разбъркваме. Натрошаваме си сиренето в купичка. В друга купичка слагаме две яйца и ги разбиваме много добре с вилица. В купа смесваме ориза, яйцата, сиренето и разбъркваме добре.

Вътре слагаме и 1 щипка чубрица по желание за вкус и разбъркваме. Намазваме малка тава с 2 с.л маргарин с масло и слагаме две фини кори за баница, така че да излязат краищата ѝ. Изсипваме сместа и заглаждаме с лъжица. Загръщаме краищата отгоре.

Вземаме две други кори и ги слагаме отгоре, като краищата подмушваме отдолу внимателно. Намазваме с 2 с.л. маргарин корите. Печем клина с ориз на 180 градуса в загрята фурна до загар. Вече готов родопският клин го режем на триъгълници и поднасяме. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: