Начин на приготвяне
Изсипваме прясното мляко в дълбок съд и поставяме да се вари. Когато се образува каймак и започне да се надига, това означава, че е сварено.
Киселото мляко разбъркваме добре.
Млякото разбъркваме с дървена лъжица и добавяме киселото мляко към него, като непрекъснато разбъркваме.
Започва леко да се отделя суроватка и се получават бучки. Когато се получи така, добавяме и оцета, като отново бъркаме непрекъснато.
Държим още няколко минути и отнемаме от котлона.
Приготвяме си тензуха, който слагаме върху гевгира и изсипваме сместа вътре. Оставяме да се изцеди.
През това време си подготвяме тава и поставяме изцеденото домашно сирене и отгоре поставяме чиния.
Върху чинията поставяме тежест, за да натиска сиренето.
Приготвяме си саламурата, като в съд изсипваме водата, добавяме солта и лимонената киселина.
Поставяме на котлона и оставяме така докато се разтопи солта. Когато е готова премахваме и оставяме да изстине.
Поглеждаме сиренето дали се е изцедило добре и ако изцедено го нарязваме на малки парчета, за да можем да поставим в буркан.
След като сме го наредили, заливаме със саламурата.
Затваряме с капачка и оставяме за 40 дни да узрее и след това консумираме.
Домашното сирене с кисело мляко и оцет е готово.
Коментари