Домашно краве сирене с мая

МагиМаги
Новак
56225
Домашно краве сирене с мая
Снимка: Маги
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
35 мин.
"Само така може да сте сигурни, че давате на семейството си най-вкусното краве сирене - когато си го приготвите сами"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 10 л
  • лимонена киселина - 2 пакетчета
  • сол - 1 с.л.
  • мая за сирене - 50 капки
  • вода - 50 мл
  • За саламурата
  • вода - 1 л
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако прясното мляко е студено, го стоплете до телесна температура. Вземете чаша с 50 мл вода и прибавете лимонената киселина и капките мая.

Разбъркайте добре, за да се разтвори, и го изсипете в тенджерата с прясно мляко. Разбъркайте отново и го завийте да престои 1 час.

После с нож може да проверите - ако се реже означава, че е готово.

Прецеждате го през тензух и го оставяте да изтече водата за 2 часа. После слагате една тава, после и друга по-малка и върху малката тава сложете правоъгълна пласмасова кутия с дупки.

Сложете домашното сирене заедно с тензуха в правоъгълната купа и притиснете с правоъгълни стиропори или дъски и после с нещо тежко върху тях.

Така престоява една нощ. На другия ден разрязваш домашното краве сирене на по-големи парчета и го слагаш в тава, в която си приготвил саламура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Евала на коментатора дето харесва домашно сирене мен ми е интересно защо накрая като се затиска тавите са две?
06.02.2023 00:23
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Харесвам домашно сирене
15.07.2022 00:26