Начин на приготвяне
Ако прясното мляко е студено, го стоплете до телесна температура. Вземете чаша с 50 мл вода и прибавете лимонената киселина и капките мая.
Разбъркайте добре, за да се разтвори, и го изсипете в тенджерата с прясно мляко. Разбъркайте отново и го завийте да престои 1 час.
После с нож може да проверите - ако се реже означава, че е готово.
Прецеждате го през тензух и го оставяте да изтече водата за 2 часа. После слагате една тава, после и друга по-малка и върху малката тава сложете правоъгълна пласмасова кутия с дупки.
Сложете домашното сирене заедно с тензуха в правоъгълната купа и притиснете с правоъгълни стиропори или дъски и после с нещо тежко върху тях.
Така престоява една нощ. На другия ден разрязваш домашното краве сирене на по-големи парчета и го слагаш в тава, в която си приготвил саламура.
Коментари