Начин на приготвяне
Яйцата ги вадим на стайна температура. Брашното го пресяваме в купа със сито. В друга купа слагаме яйцата със захарта заедно и разбиваме с миксер. После слагаме олиото и отново разбиваме с миксера. В киселото мляко слагаме содата и оставяме да шупне.
Прибавяме киселото мляко в купата и разбиваме. Постепенно слагаме брашното и разбиваме много добре. Разделяме сместа на две части. В едната слагаме пакетчето ванилия и разбъркваме с лъжица. В другата половина слагаме какаото и нея разбъркваме.
В тава с диаметър 26 см слагаме хартия за печене. Изсипваме светлата смес, заглаждаме добре и печем в загрята фурна на 180 градуса до готовност. Нужно е малко време, защото блатът не е дебел. Като изпечем, вадим да се охлади.
По същия начин процедираме с какаовата смес - изсипваме кашата, заглаждаме и печем до готовност. Вадим да се охлади и какаовият блат. В тава слагаме първият блат, нанасяме богато с 2/3 от мармалада от дюли.
Слагаме върху него какаовия блат и мажем с 1/3 от останалият мармалад от дюли. Почистваме и смиламе с машинка орехите. Отгоре ръсим с орехи. Режем тортата на парчета и поднасяме с кафе. Да ви е сладко!