Начин на приготвяне
Измийте дюлите. Ако не сте сигурни в произхода им, ги обелете. Настържете ги на едро ренде. Количеството, което ви трябва, е 1 кг настъргани дюли.
Смесете настъргания плод с 1 кг желираща захар и разбъркайте много добре. Захарта трябва добре да се овлажни от сока на дюлите. Оставете ги за 10 минути.
Сложете тенджерата с настърганите дюли на котлона и включете на максимална температура. Бъркайте непрекъснато, докато сместа заври.
Намалете температурата на котлона на умерена или на ниска степен. Така няма да пръска по време на варенето.
След като дюлите са се варили 10 минути, отместете от котлона и пасирайте. Внимавайте да не се изгорите.
Върнете обратно на котлона и варете още 5 минути. Бъркайте почти непрекъснато, докато мармаладът стане готов. Времето, за което приготвих моя, е 15 минути.
След като се е сгъстил достатъчно (пробвайте, като сипете малко количество в суха чинийка), прибавете 1 чаена лъжичка лимонена киселина и оставете за минута-две още да ври, като продължавате да бъркате, за да не загори.
Сипете горещия португалски мармалад от дюли веднага и затворете бурканчетата.
Обърнете ги се с капачката надолу и оставете така да се охладят.
Коментари
Освен това в рецептата дюлите са настъргани а на снимката на едри парчета. Кое е вярното и как да ви се довери човек?