Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват заедно с една чаена чаша захар.
На струйка се налива олиото, след него се прибавя киселото мляко, като разбиването продължава.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и ванилията. На няколко пъти се добавя към яйчената смес, бърка се с шпатула до пълното му усвояване.
Дюлите се обелват, почистват се от семки и се настъргват на едро ренде. Поръсват се със захар и канела, след което се объркват.
Половината от кексовата смес се изсипва в предварително намазнена и набрашнена тавичка.
Отгоре на равномерен слой се разпределят настърганите и овкусени дюли, и начупените на парченца орехи. Следва останалото кексово тесто.
Сладкишът с дюли се пече в предварително загрята на 180 °C фурна за 40 минути.
Когато е готов сладкишът с дюли и орехи, се оставя да изстине, поръсва се с пудра захар и нарязва на парчета.
Добър апетит!