Чай от лайка при простуда

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79623910921
28/11/2018
"Още при първите признаци на простуда - пригответе лечебен домашен чай от лайка "
Приготвяне5 мин.
Готвене10 мин.
Общо15 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо433
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лайката е едногодишно тревисто растение с приятна характерна миризма. При бране използваме цветните ѝ кошнички. Сушим на сянка при температура 35-40 градуса. Годността на билката е 1 година.

Лечебните качества на лайката са много, но главно тя се използва при простудни заболявания на горните дихателни пътища, при заболявания на стомашно-чревния тракт и като успокоително средство.

В българската народна медицина изсушената билка се употребява при бъбречни възпаления, главоболие, безсъние, ревматизъм, истерия, гъбички в устната кухина при бебета, и други.

Билката се използва и външно, като се прави гаргара от отварата при лош дъх, за компреси, особено на очите (гнойни възпаления-ечемици), промивки, бани и други.

За вътрешно приложение приготвяме запарка, като 1 с.л. от билката заливаме с 200 мл. вряла вода.

Запарката кисне 30 минути. Можем да прибавим и малко резенче от джинджифил и лимон.

Прецеждаме и подслаждаме с билков мед.

Приема се 3 пъти дневно, 15 минути преди хранене.

Важно: В растението се съдържа етеричното масло хамазулен. На него се дължат противовъзпалителните действия на чая.

При престояването му във водния разтвор, неговото действие се разпада, затова чая се пие до 15-20 минути!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар