Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Гръцки сладкиш Галактобуреко

Гръцки сладкиш Галактобуреко

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Гръцки сладкиш Галактобуреко
Снимка: Сия Рибагина
1 / 17с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Трябва да признаем, че и този път Сия ни изненадва изключително приятно с този гръцки сладкиш. Великолепна рецепта, Сия! Великолепен сладкиш! Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г фини
  • прясно мляко - 1 литър
  • масло - 200 г
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 150 г
  • грис - 100 г пшеничен
  • ванилия - 2 пакетчета (4 г)
  • За сиропа
  • вода - 2 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • портокали - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете захарния сироп, като сложите захарта и водата в тенджера на котлона да заври. Добавете сока от двата портокала и кората на единия портокал и варете до сгъстяване и получаване на захарен сироп. Оставете да се охлади. Направете крема, като в друга тенджера сложите млякото и захарта. Настържете кората на другия портокал, поставете на котлона и разбъркайте до стопяване на захарта.

Разбийте яйцата в купа и добавете малко от млякото на тънка струйка, като бъркате енергично. Целта е да се изравнят температурите и при поставянето им в сместа яйцата да не станат на омлет.

Когато млякото кипне, намалете котлона на средна температура, сложете грис, варете няколко минути до полусгъстяване и отново на тънка струйка сипете внимателно яйчената смес, като бъркате постоянно.

Варете до получаване на гъст крем. Накрая добавете половината масло, разбъркайте, от топлината то ще се стопи, добавете ванилията и махнете от котлона. Оставете за кратко да се охлади. Разтопете останалото масло.

Разделете корите на две части с еднакъв брой. Намажете правоъгълна тава с масло и сложете една кора, намажете я с масло, сложете другата, пак намажете с масло и така докато свършат всички кори от първата отделена част. По желание се поръсва с пудра захар. Сипете отгоре целия крем и изравнете, така че да е покрито навсякъде равномерно.

Отгоре повторете процедурата с останалите кори, като слагате, мажете и така всяка кора, включително и последната. Вземете остър нож и внимателно направете леки разрези, оформящи порционни парчета и поставете в загрята фурна на 200 градуса до златисто около 20-30 мин.

Извадете готовия сладкиш и по очертанията нарежете парчета, още топъл го залейте със студения захарен сироп. Охладете и поставете в хладилник за 12 часа да се сиропира.

Невероятна сиропирана сладка баница - да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
526
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Бих добавила, че асо се зачести маслото със зехтин става страхотно също
10.04.2022 17:51
Анонимен
Анонимен
Един от любимите ми гръцки сладкиши. Рецептата беше лесна за следване и се получи много добре .
28.08.2021 04:53
Катя
Катя
Страхотен сладкиш, страхотна рецепта-семейството ми го обожава
23.12.2017 16:29
4
3
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
От известно време тази рецепта ми стои в "Любими " и все и се каня;) Обаче проблемът ми е, че тук където живея немога да намеря грис, затова реших да помоля за помощ и съвет -някой знае ли дали грисът би могъл да се замести с нещо друго без да се губи автентичността на сладкиша? Благодаря.
08.04.2017 21:33
48
4
3
Покажи всички подкоментари
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Не мога да го чакам толкова часове:)Наистина е разкошен!
14.03.2017 15:37
7
3
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Отдавна си бях набелязала този сладкиш,но все не се престрашавах!Като видях,че си го правила много бързо взех решението:)))Вече е в хладилника и си почива!Мерси за рецептата,Сия:)Дано съм се справила!
14.03.2017 14:37
11
1
1
Покажи всички подкоментари
Гери Кръстева
Гери Кръстева
Здравейте на всички, не можах да устоя на изкушението и в момента си хапвам от вкусната млечна баница от южната ни съседка. Качила съм и снимки, който все още не се е престрашил, и не си е приготвил това удоволствие за сетивата, нека го направи, опеределено няма да съжалява. Поздравления за рецептата, наистина си заслужава труда и чакането))
28.01.2017 21:32
29
2
1
Покажи всички подкоментари
Диди
Диди
Колко време ври захарния сироп?
11.12.2016 22:06
28
7
1
Покажи всички подкоментари
Анелия Терзиева
Анелия Терзиева
Този ми е един от любимите сладкиши, от както го опитах в Гърция.Приготвяла съм го също, много вкусен!
12.05.2016 10:12
17
3
цветослава киркова
цветослава киркова
Оооооо уникален , идва ми ей сега да изтичам за кори , защо няма и бутон опитай , ще го пробвам със сигурност !
22.04.2016 19:19
17
5
Гергана  Георгиева
Гергана Георгиева
Изглежда доста калорично,но сигурно е много вкусно :)
21.04.2016 18:04
14
3
1
Покажи всички подкоментари